Succesvol je website lanceren? Zet deze 3 stappen
Gepubliceerd: 3 oktober 2019
Het succes van het in de markt zetten van een website, product of dienst begint met een goed doordacht businessplan. Vandaag laat ik buzzwoorden zoals agile, lean en design thinking achterwegen en vertel ik je de drie stappen die je moet zetten om je product succesvol in de markt te zetten!
Van idee naar product of dienst
Het begint natuurlijk allemaal bij een idee of een probleem waar jezelf tegen aanloopt die je voor anderen graag wilt oplossen. Om de theorie met praktijk te combineren neem ik het ‘van idee naar website’ https://talentz.nl als voorbeeld. TalentZ is ontwikkeld door Create vanuit maatschappelijk oogpunt. Van diverse onderwijsinstellingen in het MBO en HBO kreeg Create het verzoek om een maatwerkapplicatie te ontwikkelen wat het stageaanbod in kaart brengt voor studenten. Vanuit eigen ervaring en van werkgevers hoorden wij dat het niet makkelijk is om de juiste studenten te vinden en het contact te onderhouden met de onderwijsinstelling tijdens een stage traject van een student. Wij dachten: dit probleem moeten wij niet voor één onderwijsinstelling oplossen in de regio, maar voor heel Nederland. Dat is TalentZ.nl geworden. Bij Create maken wij gebruik van 3 stappen. Stap 1 is het onderzoeken van je idee, stap 2 is het ontwikkelen van strategie en de laatste stap is het vermarkten.
Stap 1: toets je idee en breng je pijlers in kaart
Hoe weet je of je idee wel z’n goed idee is? Door het te onderzoeken. Hoe? Door je idee en aannames te toetsen. Dit doe je door het maken van een prototype of een filmpje en je idee te vertellen en te laten zien aan stakeholders. Kijk uit dat je geen papierentijger wordt maar hou zaken concreet en volg vooral ook je gevoel. Om zaken concreet te maken en een unieke propositie te creëren maken wij gebruik van het business model canvas en ondersteunend hieraan de waarde propositie canvas waarin je beschrijft wat jouw doelgroep nodig heeft.
Breng je pijlers in kaart met het Business Model Canvas
Met het Business Model Canvas maak je een businessplan in een A4. Je brengt één bedrijfsplan overzichtelijk in kaart doormiddel van een aantal pijlers. Daarin beschrijf je jouw bedrijf, het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers. De klantwaarde of waardepropositie is het middelpunt van het Business Model Canvas. De klantwaarde beschrijft wat het product of de dienst aan waarde levert aan de klant. Niet elk van de klantsegmenten reageert hetzelfde; daarom is de klantwaarde voor elk klantsegment anders. Om dit te versterken adviseer ik om naast het canvas per doelgroep ook altijd nog een waarde propositie canvas in te voeren. Download hier het Create Business Model Canvas: https://www.dropbox.com/sh/3vb9mlqsi6jkw38/AAAGwAMDM1AOvjaRTzjCm1yKa?dl=0

Ga uit van je eigen kracht en ideeën
Als in kaart is gebracht wat jouw unieke waarde propositie is dan ga je dit bevestigen door een globaal marktonderzoek. Breng hier alleen het noodzakelijk in kaart. Voor TalentZ hebben wij bijvoorbeeld gekeken hoeveel studenten er elk jaar op stage gaan en hoeveel vacatures een bedrijf gemiddeld per jaar plaatst. Dit gebruik je dan als input voor het ontwikkelen van je verdienmodel en het berekenen van je Return On Investment (ROI). Het allerbelangrijkste is het toetsen van je aannames. Bij TalentZ moesten we kiezen of wij de ontwikkelingen zouden starten vanuit onderwijsinstellingen of vanuit de studenten en werkgevers. Na een aantal gesprekken met de verschillende doelgroepen is er besloten om eerst de vraag vanuit studenten en het aanbod vanuit werkgevers dichterbij elkaar te brengen. En vervolgens de koppeling met het onderwijs te integreren. Als je je in een bestaande markt wil gaan mengen doe dan altijd een concurrentieanalyse, kijk naar de pricing, marketingstrategie en producten die ze aanbieden. En de beste tip die ik je kan geven: blijf altijd van je eigen kracht en ideeën uitgaan.
Stap 2: strategie ontwikkelen
Als je stap 1 hebt doorlopen ben je klaar voor de volgende stap. De strategie en de visie van je product of dienst bepalen. Wat wil je uitstralen als merk en waar wil je dat je product over 1 jaar staat? Mijn advies is, doe stap 2 samen en niet alleen! Zo hebben wij voor TalentZ een inspiratiesessie gehad op een externe locatie. Tijdens deze sessie hebben we nagedacht wat we met TalentZ uit willen stralen en waar het product moet staan over 1 jaar. Wij hebben ervoor gekozen om deze sessie niet op kantoor te houden maar in een andere setting, om de creativiteit te stimuleren. Op deze dag hebben wij de missie, visie en de kernwaarde voor TalentZ vastgesteld. Vanuit de kernwaarde, missie en visie van je bedrijf ontwikkel je de productvisie en roadmap. Alles wat je ontwikkelt in je product moet terug te herleiden zijn naar je missie, visie en kernwaarde.
Geef ontwikkelaars ruimte voor creativiteit en input
Om een succesvol product te maken moet je samenwerken. Het begint met de mensen die het product ontwikkelen. Als product owner kan je tot de punt en komma vertellen wat de ontwikkelaar moeten maken. Doe dit niet! Geef de ontwikkelaars ruimte voor creativiteit en input. Zo kom je tot andere inzichten en ontstaat er een product die echt het verschil kan maken. Samen met het ontwikkelteam hebben wij de eisen en wensen voor het platform besproken en daar kwamen nieuwe inzichten uit. Het belangrijkste aan het ontwikkelen van een product is het zo snel mogelijk toetsen van de ideeën in de markt en bij de doelgroepen die je gedefinieerd hebt in de waarde propositie. Dit doe je tijdens elke fase in de ontwikkeling van het product. Voordat je gaat starten maak je vaak een prototype die bij een aantal personen getoetst moeten worden. Dit doe je zowel intern als extern. Op deze manier krijg je snel bevestiging of je met de juiste zaken bezig bent.
Zorg dat je feedback snel verwerkt
Wij waren al gestart met het ontwikkelen van TalentZ terwijl we parallel bezig waren met het vormen van een missie, visie en kernwaarden. Je kan prima het product ontwikkelen en op een later moment zorgen dat het product aansluit. Hoe sneller je feedback uit de markt krijg hoe beter. Na de basis neer te hebben gezet kun je beginnen met het uitstippelen van een productvisie. Dit is een levendig document waarin je beschrijft welke doelstellingen je met het product binnen 3 jaar bereikt wil hebben. Het gaat er met name om dat het product aansluit op de behoefte van de doelgroep. De productvisie zorg ervoor dat je blijft varen. De richting kan afhankelijk van de feedback en markt veranderen. Uit de visie komt een roadmap voort. Maak deze roadmap voor een kwartaal en niet voor een heel jaar. Binnen 1 jaar kunnen hele veel onvoorziene zaken voor komen. Bij TalentZ hebben wij de roadmap vooral gevormd op basis wat de klanten ons aan feedback gaven.
Samen komen is een begin; samen blijven is vooruitgang, samenwerken is succes!
Stap 3: je product succesvol in de markt zetten
De volgende stap is om het product snel in de markt te zetten. Hou alles klein en ontwikkel bewust soms ook geen zaken waarbij je gevoel zegt dat je het wel moet doen. Waarom niet? Je wil dat je gevoel bevestigd wordt. Laat de vraag maar ontstaan vanuit de gebruikers. Het product sluit zo veel beter aan en je maakt geen onnodige functionaliteiten. Bij TalentZ hebben wij ook tijdens het ontwikkelen meerdere gesprekken gevoerd met het bedrijfsleven en het onderwijs om functionaliteiten te toetsen en aan te passen.
Zet je product gefaseerd in de markt
De laatste stap en misschien wel de belangrijkste is om het product gefaseerd in de markt te zetten. TalentZ is in 3 fases in de markt gezet. Wij zijn gestart met een groep alfa klanten die feedback gaven op het product. In deze fase krijg je bevestiging op de gemaakte keuzes. Wij hebben in deze fase nog een aantal functionaliteiten aangepast en toegevoegd. Als het product stabiel genoeg is ga je de volgende fase in. Dit is de beta fase. Om toch nog een buzzwoord te gebruiken dit noem je de release candidate. De beta periode gebruik je om het product verder te stabiliseren en optimaliseren. In deze fase zijn ook analyses gedaan op de user experience: hoe beweegt de gebruiker zich door de applicatie? Waar moeten er onnodige acties worden gedaan? Komt de gebruiker ergens niet uit? Dit proces doe je tijdens de hele levenscyclus van het product. De gebruiker merkt er niets van maar geeft zonder dat hij weet continue feedback. De laatste fase is de livegang en de vermarkting van het product. Zorg ervoor dat de campagne is afgestemd op de doelgroep zoals beschreven in de waarde propositie. Stem de tone of voice en de marketingkanalen hierop af. Voor TalentZ is de marktbenadering voor elke doelgroep (onderwijs, bedrijfsleven en studenten) anders.
De kracht van een goed product is in elke fase van het traject samenwerken met je team, je klanten en in een vroeg stadium je aannames te toetsen!
Nieuwsgierig geworden naar TalentZ? Bekijk dan de website. Heb je nog vragen of wil je meer weten over hoe je een product succesvol in de markt zet? Laat een reactie achter.
3 oktober 2019
Martijn Apeldoorn
Enorm nette blog, Daan. Omschrijft het proces wat wij bij TalentZ hebben gevolgd volledig.