Structureer je testproces in 5 eenvoudige stappen bij een release

Gepubliceerd: 16 september 2019

Tobias Apeldoorn

Product Owner

Softwareontwikkeling is door de opkomst van Agile Scrum niet meer wat het geweest is. In een razend tempo wordt sprint na sprint afgewerkt en opgeleverd. Het is van groot belang dat de kwaliteit van de software in dit iteratieve proces bewaakt wordt. Maar hoe zorg je er als tester eenvoudig voor dat de kwaliteit bij elke release gewaarborgd blijft? Als tester bij Create heb ik een standaard proces gecreëerd die ik bij alle releases van onze projecten toepas om kwaliteit in te bouwen. Als je deze 5 stappen toepast, bouw je op verschillende vlakken kwaliteit in.

 1. Smoke-test

  Wanneer de nieuwe functionaliteiten aan de software toegevoegd zijn ga jij als tester een Smoke-test uitvoeren. De meest kosteneffectieve methode om gebreken te ontdekken. In niet meer dan 20 minuten test je de basis functionaliteiten van de software. Stel een lijst op met punten die je in de Smoke-test wilt testen en documenteer dit voor je advies aan de product-owner. Bepaal zelf aan de hand van de complexiteit hoe uitgebreid je de smoke-test uitvoert. Als de basis functionaliteiten werken, is deze test geslaagd.

 2. Re-testing

  De opgeleverde User Storys heb je als het goed is tijdens de sprint al getest. In deze fase van het testproces loop je de User Storys nogmaals kort door om te onderzoeken of deze in het geheel nog naar behoren functioneren. Dit is vaak het eerste wat de klant bekijkt, dus zorg dat je zeker weet dat hier niks misgaat. Je kan deze test eventueel parallel uitvoeren met stap 3.

 3. Functionele test

  In deze test kruip je in de gedachten van de klant. Leg de requirements van de klant naast het product dat je gaat releasen. Gaan de nieuwe functionaliteiten precies opleveren wat de klant wenst? Als de Agile Scrum methode goed toegepast wordt, kan er in deze fase van het testproces niet veel misgaan. Als er niet opgeleverd wordt wat de klant vraagt, heeft verder testen geen toegevoegde waarde meer. Naast de Product Owner ben jij verantwoordelijk voor het beoordelen of er aan de klantwens voldaan is.

 4. Regressietest

  Regressie is ‘achteruitgang’ van andere delen van software door het toevoegen van nieuwe functionaliteiten (niet te verwarren met de Smoke-test). Developers focussen zich op de gewenste functionaliteit en controleren niet bij elke User Story of er iets achteruit is gegaan. Het is jouw taak om de regressietest uit te voeren bij een release. Test bij je regressietest of onderdelen die mogelijk aangetast zijn, nog naar behoren functioneren. Je kunt de door jou doorlopen klikroutes eventueel automatiseren met een tool als Selenium IDE om dit proces te versnellen. Deze tool bespaart mij heel veel tijd door de standaard tests over te nemen.

 5. Adviseer, doseer en conserveer

  Naast tester ben je ook de adviseur van de Product Owner. Jij geeft de Product Owner advies om bepaalde acties te ondernemen. Gebruik hierin de gedocumenteerde resultaten van de 4 bovenstaande tests. Kan de huidige release doorgezet worden naar productie, of moeten er nog cruciale fixes gedaan worden? Bepaal daarnaast met de Product Owner of het waarde toevoegt als hij of jij de klant op de hoogte brengt van je bevindingen. Zelf bericht ik de klant graag zelf, omdat ik het beste beeld heb van de risico’s en kwaliteit. De ervaring leert dat klanten het enorm fijn vinden als er een Quality Assurant bij het ontwikkeltraject betrokken is. Zorg er te allen tijde voor dat je een goede risicoanalyse doet voor de aankomende sprint. Op basis van het risico dat een User Story met zich meebrengt, bepaal jij de maat waarin je gaat testen. Iets wat een groot effect heeft als het niet werkt, moet intensiever getest worden dan iets dat nagenoeg geen gevolgen heeft. Een goede tester is niet alleen op zoek naar bugs en regressie, maar bewaakt de kwaliteit van de software. Conserveer je testware. Door delen van de Smoke-test en regressietest te automatiseren kan je veel tijd besparen en kwaliteit garanderen. Documenteer daarnaast technieken die je later mogelijk nog eens kan gebruiken. Hiermee kan je de klant overtuigen dat de software uitvoerig getest is en bespaar je veel tijd in het opnieuw uitwerken van testgevallen in de toekomst.

Herhaal de 5 stappen bij elke sprint

Als jij deze 5 stappen elke sprint herhaalt, kan je met zekerheid zeggen dat je op verschillende vlakken kwaliteit aan het inbouwen bent. Kwaliteit bij softwareontwikkeling gaat niet alleen over werkende functionaliteiten, het is het voldoen aan de wens van de klant. Als goede tester in een Agile Scrum omgeving beoordeel je software altijd op basis van risico en kwaliteit. Zo werpen onze testactiviteiten al op korte termijn de vruchten af!

Opmerkingen

Er zijn momenteel nog geen opmerkingen geplaatst onder deze blog.
Wil jij als eerste een bericht achter laten?

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden