Progressive Web Apps: De Vervanging van Native Apps

Gepubliceerd: 13 juni 2019

Terence Punt

Marketeer

Als ondernemer ben je dagelijks bezig met knopen doorhakken. Je wilt de mogelijkheden van online aanwezigheid ten volle benutten en vraagt jezelf af: moet ik nu kiezen voor een website of een app? Gelukkig wordt die keuze tegenwoordig iets makkelijker voor je gemaakt: Progressive Web Apps brengen het beste van 2 werelden. Een website met de functies van een app, beter kan niet toch? Alibaba, Twitter en YouTube zijn in ieder geval al overtuigd van de kracht van de PWA.

Waar komt de Progressive Web App vandaan?

De Progressive Web App is ontstaan vanuit de behoefte van het bedrijfsleven om een naadloze online ervaring voor de gebruiker van een website te creëren. Tot op heden ontwikkelden bedrijven websites en apps los van elkaar, en moesten de bijbehorende apps gedownload worden uit de app stores van Google of Apple. Het gevolg? Dubbele ontwikkelkosten en zeker geen volle benutting van de potentie van beide technologieën.

Logischerwijs volgde al snel de vraag: kan dat niet anders? Makkelijker, goedkoper, maar vooral: eenvoudiger voor de gebruiker. De klant is al jaren koning en ook op online gebied is dat niet anders. De gebruiker in de watten leggen, dat levert conversies op. De PWA bleek het antwoord op alle vragen en werd dus ook snel geïmplementeerd door vooraanstaande multinationals.

Wat zijn de voordelen van een Progressive Web App ten opzichte van een website?

Het belangrijkste verschil zit hem erin dat de PWA ook offline te gebruiken is. Een gebruiker hoeft dus geen internetverbinding te hebben om de PWA te gebruiken. Op het startscherm van de smartphone of tablet wordt een zogeheten bookmark toegevoegd. De app is vervolgens eenvoudig te openen via deze bookmark. Hierdoor wordt offline gebruik mogelijk gemaakt. Door de responsive opmaak ziet de PWA er op alle displays strak uit.

Een ander groot verschil is de mogelijkheid voor het versturen van push notificaties. Als een bezoeker een website verlaat, is er geen mogelijkheid om hem of haar te herinneren dat er bijvoorbeeld nog iets in het winkelmandje zit wat nog niet afgerekend is. Met een PWA is dit wel mogelijk. Mede hierdoor halen PWA’s ook hogere conversieratio’s dan een normale responsive website.

Progressive Web Apps vs Native Apps

Een essentieel verschil tussen de native app en de PWA is dat de laatstgenoemde altijd up-to-date is met de laatste versie (als de gebruiker een internetverbinding heeft). Geen aparte versies en gedoe met uploaden naar de appstores, maar gewoon direct veranderingen zichtbaar maken. Handig voor bijvoorbeeld reisinformatie, beurskoersen of livescores. Is de internetverbinding onderbroken, dan worden de updates uitgevoerd zodra deze weer beschikbaar is.

Daarnaast hebben Progressive Web Apps de look and feel van een native app. Het is dus net alsof je een app gebruikt. Swipen, snelle reactietijden en een naadloze ervaring creëren: daar gaat het allemaal om.

PWA’s maken namelijk gebruik van een aantal functionaliteiten die je ook in een ‘klassieke’ native app vindt:

  • Push notificaties
  • Camera
  • Microfoon
  • GPS

Hierdoor worden de mogelijkheden die je hebt qua marketing aanzienlijk uitgebreid. Je kunt ineens veel meer interacties met de gebruiker behalen.

Een PWA wordt geladen in de webbrowser en is in tegenstelling tot een native app dus SEO vriendelijk. Elke pagina heeft zijn eigen URL, net als bij een website. Zo wordt het ook makkelijker voor gebruikers om content te delen met zijn of haar netwerk en connecties en het bereik te vergroten.

Tot slot gebruikt een PWA minder opslagruimte op het device van de gebruiker dan een native app.

Beperkingen PWA

Er zitten helaas (nog) een paar beperkingen aan het gebruik van een Progressive Web App ten opzichte van een native app. Ze hebben nog niet de volledige toegang tot een smartphone die een native app wel heeft. De volgende functionaliteiten zijn nog niet te gebruiken:

  • NFC
  • Bluetooth
  • Kalender
  • Contacten
  • Geofencing
  • Communicatie tussen verschillende apps

De verwachting is dat ook deze beperkingen op termijn worden weggenomen. De PWA zal dan alle functies van een native app kunnen gebruiken.

Schema met daarin de voordelen van een PWA, vergeleken met die van een native app
PWA vergeleken met Native applicaties

Multinationals en hun PWA succesverhalen

Progressive Web Apps hebben al regelmatig bewezen wat ze waard kunnen zijn. Een goede uitvoering van de techniek kan dan ook resulteren in internationale succesverhalen:

Nikkei business media uit Japan zag een toename van 58% in conversies, 49% meer dagelijkse gebruikers en 2,3x zoveel bezoekers. Makemytrip.com uit India zag 3x zoveel conversies als voorheen. George.com, een kledingmerk uit de UK zag een toename van 31% in conversies na het overstappen op een PWA.

Welke platformen en browsers ondersteunen Progressive Web Apps?

PWA’s zijn nu met name nog gericht op Android en de bijbehorende browser Google Chrome. Vanuit deze browser is het dan ook mogelijk om de PWA direct vanuit de browser te installeren op de telefoon.

Het besturingsssyteem van Apple, iOS, heeft de mogelijkheid tot het installeren van de app op de telefoon helaas nog niet. Wel wordt het inladen van de PWA in de Safari Browser ondersteund, dus doen PWA’s het wel gewoon op Apple devices.

Kosten PWA

Het ontwikkelen van een Progressive Web App brengt ook financiële voordelen met zich mee. Zo hoef je maar 1 keer ontwikkelkosten te betalen en werkt de PWA in alle browsers en op alle platformen. En: je levert niet in op reactietijden en gebruikerservaring. Dit in tegenstelling tot native apps, waarbij een aparte app voor zowel Android als iOS ontwikkeld moet worden.

Hoe werkt een Progressive Web App?

We zullen geen technisch verhaal gaan houden, maar willen toch even uitleggen hoe een PWA ongeveer werkt. Een zogeheten service worker wordt geïnstalleerd en zorgt ervoor dat de bestaande website ineens de (gedeeltelijke) functionaliteiten van een native app krijgt. Deze service worker zorgt ervoor dat:

  1. De PWA offline gebruikt kan worden

  2. Een icoontje op het homescreen geïnstalleerd kan worden

  3. De website downloadbaar wordt

  4. Met caching hoeft de website maar 1 keer te worden ingeladen. Dit zorgt voor snelheid en bespaart data

  5. Er een manifest beschikbaar is dat uitgelezen kan worden door de browser

  6. Push notificaties verstuurd kunnen worden

De service worker is dus verantwoordelijk voor het verdwijnen van de lijn tussen websites en native apps.

Applicatie bevat een service worker die de cache en het netwerk regelt
Schema over de werking van een PWA

Kort samengevat

Door het samenbrengen van beide werelden gaan PWA’s in de toekomst intensief gebruikt worden. Multinationals als Alibaba en Twitter gebruiken de techniek al volop en zien dan ook een grote toename in conversies, laadtijd, gebruikersaantallen en sessies.

Door de extra mogelijkheden die een website niet heeft is het ineens mogelijk om de gebruiker meer te betrekken bij het gebruik van de PWA. Door gebruik te maken van push notificaties en GPS kan jij altijd on-top-of-mind blijven bij jouw doelgroep. De gebruiker kan ook als hij offline is gebruik maken van de PWA. Zolang de gebruiker verbonden is met het internet, is de PWA altijd up-to-date met de laatste versie.

Nog niet alle functionaliteiten die een native app heeft worden ondersteund, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel het geval gaat zijn. Functies als kalender en contacten zijn nog niet beschikbaar om te koppelen. Met name iOS van Apple loopt nog achter op het gebruik van PWA’s.

Ook voor de kosten hoef je het als ondernemer niet te laten: het ontwikkelen van een PWA is financieel gezien veel interessanter dan het ontwikkelen van aparte apps en websites. Dit komt met name doordat de PWA over alle devices en browsers werkt door de responsive opmaak.

Is jouw onderneming al klaar voor de toekomst? Kom gerust eens langs om te praten over de mogelijkheden en toepassingen die Progressive Web Apps kunnen hebben voor jouw onderneming.

Opmerkingen

Er zijn momenteel nog geen opmerkingen geplaatst onder deze blog.
Wil jij als eerste een bericht achter laten?

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden