Designs animeren met Keynote in 5 simpele stappen

Gepubliceerd: 3 maart 2020

Melissa Mackaaij

UX/UI Designer

Hoe maak ik zelf een animatie? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Met behulp van Keynote is het mogelijk een simpele animatie te maken! Designs kunnen tot leven worden gebracht door middel van animaties. Dit is erg handig wanneer je je designs wilt presenteren aan het team. Door middel van een animatie krijgt iedereen direct een goed beeld van de werking van de applicatie. Er zijn veel manieren waarop je designs kunt animeren. In dit voorbeeld gebruik ik Keynote waarmee je in vijf snelle stappen een simpele animatie maakt.

Stap 1: exporteer jouw designs

Dit is het begin van jouw animatie. Exporteer al jouw design onderdelen naar PDF of PNG formaat. Exporteer alle delen die je wilt animeren als losse bestanden. In mijn voorbeeld exporteer ik de achtergrond los van de cards die ik wil laten animeren.

Exporteer jouw designs
Exporteer jouw designs

Stap 2: open Keynote en maak een nieuw bestand aan

Het nieuwe Keynote bestand wil je het formaat meegeven van de schermgrootte waarop je jouw designs hebt gemaakt. Mijn design heb ik voor een iPhone 11 Pro uitgewerkt, dat maakt mijn schermgrootte 375px bij 812px. Dit formaat ga ik dan ook in Keynote gebruiken. Het formaat van jouw presentatie kun je wijzigen door te klikken op: Document > Diaformaat > Aangepast diaformaat.

Formaat aanpassen
Formaat aanpassen

Stap 3: positioneer jouw design onderdelen

Na het aanpassen van het formaat kun je jouw geëxporteerde design onderdelen in de Keynote zetten. Positioneer alle onderdelen op het punt waar je wilt dat de animatie gaat starten. Mijn animatie zijn cards die opzij zullen schuiven. In mijn eerste scherm zullen de cards aan de rechterkant het scherm uitlopen.

Positioneer jouw design onderdelen
Positioneer jouw design onderdelen

Stap 4: dupliceer en herpositioneer

Na het positioneren van het eerste scherm bepaal je de eindpositie van het onderdeel die je geanimeerd wilt hebben. Dupliceer het eerste scherm, en verplaats het betreffende onderdeel naar de nieuwe positie.

Dupliceer en herpositioneer
Dupliceer en herpositioneer

Stap 5: magic move!

Magic move, oftewel magisch verplaatsen, is een heel handig overgangseffect. Het maakt de overgang van dia 1 naar dia 2 en herkent daarbij de elementen uit de vorige dia. Als ik bijvoorbeeld in dia 1 een afbeelding links heb staan en in dia 2 staat de afbeelding rechts, dan zal met magisch verplaatsen de afbeelding tijdens de overgang naar de rechterkant verplaatst worden.

Magisch verplaatsen
Magisch verplaatsen

Het verplaatsen van de dia met de animatie ziet er als volgt uit:

Create Animatie Keynote
Create Animatie Keynote

Dit is een eenvoudig voorbeeld van animeren in Keynote maar de mogelijkheden met magisch verplaatsen zijn eindeloos!

Opmerkingen

 • 5 maart 2020

  Oma lies

  Prachtig maar te moeilijk voor oma.maar probeer het.

 • 5 maart 2020

  Marion Tieman

  Lekker duidelijk uitgelegd, hier heb ik tenminste wat aan !! Dank je wel

 • 4 maart 2020

  Monique Biere

  Deze gaan we proberen! Top!

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden