Agile, Scrum, what’s next?

Gepubliceerd: 7 januari 2020

Menno Commandeur

Operationeel Manager

Voor het ontwikkelen van online applicaties zijn er tal van frameworks en methodieken die je kunt toepassen. De meest bekende is Scrum en heeft inmiddels ook buiten de IT-terrein gewonnen. Bij Create zijn wij dagelijks bezig om onze werkwijze te verbeteren, zodat wij zoveel mogelijk waarde zo snel mogelijk naar onze klanten kunnen brengen. In deze blog vertel ik meer over de verschillende methodieken en geef ik een inkijkje in de volgende stap.

Waarom Agile?

Agile werken richt zich op het zo snel mogelijk bouwen, leveren en toetsen van een nieuw stuk functionaliteit, zodat snel inzichtelijk is of het voldoende waarde toevoegt. Hiermee voorkom je een lange (en daarmee kostbare) voorbereidingstijd en zorg je ervoor dat je de juiste dingen aan het maken bent. Vanuit de Agile mindset ben je gericht op ‘doen’ en niet op het uitwerken van ellenlange plannen en designs die uiteindelijk continu onderhouden moeten worden. Het aspect om overhead te minimaliseren zie je ook terug in de werkmethode Lean. Als je een app in de praktijk gebruikt, weet je pas echt of je er iets aan hebt. Daarnaast is het ontwikkelen van online applicaties erg kostbaar. Agile werken is hierdoor de perfecte (en inmiddels ook bewezen) manier om een online applicatie te maken.

Hoe ontwikkel je Agile?

De Agile mindset kent haar uitwerking in verschillende frameworks zoals Scrum, Kanban, DSDM, RUP en XP. Bij Create ontwikkelen wij online applicaties in opdracht van klanten en uit eigen naam. De Scrum methode werkt het beste om verwachtingen richting klanten te kunnen beheersen. Met Scrum werken wij in sprints van twee weken, dus weet de klant dat er ten minste iedere twee weken waarde geleverd gaat worden. Voor het support van de platformen die in een beheer fase zitten, werken wij via de Kanban methode. Hierdoor zijn wij in staat om direct in te spelen op de bevindingen die de meeste aandacht moeten krijgen. Vanuit de Agile mindset is het belangrijk om continu te kijken naar waarom we de dingen doen zoals we die doen. Het toepassen van Scrum, Kanban of één van de andere bewezen methodieken is dus afhankelijk van de situatie waar het zich het beste voor leent.

Wat is de nieuwste stap binnen Agile?

Voor de eigen producten van Create is meer ruimte om te experimenteren met de werkwijze. Wij zijn immers onze eigen klant dus wij hebben in mindere mate te maken met verwachtingsmanagement. Vanuit de Agile mindset kijken wij dan ook kritisch naar hoe wij onze eigen producten ontwikkelen en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat wij sneller en flexibeler kunnen ontwikkelen. Deze blik op ons ontwikkelproces gaat samen op met de trend binnen het Agile werken: kleinere teams, kortere ontwikkelcycli, kleinere brokjes code, sneller naar een live omgeving en dus zoveel mogelijk automatiseren dat mogelijk is. Een nieuwe beweging die daarop aansluit is ‘Flow’. In plaats van in meerdere multidisciplinaire teams te werken, zitten alle disciplines in één grote poule. Vergelijkbaar met Kanban wordt er met één geprioriteerde backlog gewerkt. Met Flow kies je een wens van de backlog, formeer je een team (indien nodig en naar eigen inzicht, bestaande uit max 3 personen), bespreek je wat er gebeuren moet en ga je aan de slag. Zodra je de wens hebt geïmplementeerd en opgeleverd naar de eindgebruiker, ga je als team weer uit elkaar en zo begint de loop opnieuw.

In het kort

Vanuit de Agile mindset blijf je kijken welke werkwijze bij de situatie het beste past. Create houdt de nieuwste trends in de markt in de gaten, zodat wij kunnen leren van de ervaringen van anderen. Soms stappen wij zelf in bij nieuwe concepten, zoals Flow, om continu te streven naar de beste manier om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk waarde naar onze eindgebruikers te brengen. Dat is met passie het ontwikkelen van innovatieve online applicaties ontwikkelen met impact.

Opmerkingen

Er zijn momenteel nog geen opmerkingen geplaatst onder deze blog.
Wil jij als eerste een bericht achter laten?

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden