5 webdesign trends in 2021

Gepubliceerd: 10 december 2020

Melissa Mackaaij

UX/UI Designer

Welke webdesign trends gaan we voorbij zien komen in 2021? Om de laatste trends op de voet te volgen en mee te groeien met de ontwikkelingen blijven we graag op de hoogte van wat er binnen de markt speelt. Over het complete overzicht van de trends die wij komend jaar gaan zien zijn de meningen verdeeld maar een aantal komen met regelmaat naar voren. Hieronder hebben we de vijf opvallendste webdesign trends voor 2021 op een rijtje gezet.

Trend 1: Dark mode

Tegenwoordig is een dark mode bijna niet meer weg te denken bij applicaties. We raken er zo aan gewend dat sommige applicaties zelfs vreemd aanvoelen zodra we die weer omschakelen naar de light mode. Echter is deze trend in webdesign nog niet volledig opgepakt. Ik verwacht dat we hier het komende jaar meer toepassingen van zullen gaan zien. Bij Create Care hebben wij deze fijne feature al toegepast op onze webapplicatie.

Applicatie ontwerp voor Create Care
(Applicatie ontwerp voor Create Care)

Trend 2: Handgetekende illustraties

Om designs een persoonlijke touch te geven worden handgetekende illustraties en/of lijnen toegevoegd. Dit zorgt voor een speels en persoonlijk effect. Een mooi voorbeeld hiervan is het design van Apple voor hun productpagina van de iPad.

Illustraties van Apple
(Illustraties van Apple) https://www.apple.com/nl/ipad-10.2/

Trend 3: Neumorphism

Deze term is afgelopen jaar al voorbij gekomen maar wordt verwacht een grotere impact te gaan hebben op het komende jaar. We stappen vaker af van de zogeheten flat designs en bewegen richting ontwerpen met een subtiele schaduw en gloed. Dit zal voor meer 3D effecten zorgen en laat bijvoorbeeld buttons meer opvallen zonder ze een felle kleur te hoeven geven. Op Dribbble.com zijn hier mooie voorbeelden van te vinden.

Neumorphism design van OTAKOYI
(Neumorphism design van OTAKOYI) https://dribbble.com/shots/9890709-Neumorphism-UITrend-2020

Trend 4: 2D & 3D illustraties

Illustraties hebben de kracht om karakter aan designs mee te geven en dat zullen we het komende jaar ook steeds vaker gaan zien. Illustraties zijn al een tijdje populair, maar ook komend jaar zullen we hier weer allerlei variaties op gaan zien. Naast de 2D illustraties worden nu ook 3D elementen steeds meer ingezet op websites en onderdeel gemaakt van huisstijlen.

Illustratie van Tran Mau Tri Tam
(Illustratie van Tran Mau Tri Tam) https://dribbble.com/shots/14032508-Box

Trend 5: Micro animaties

Bij Create vinden wij dat details niet over het hoofd gezien mogen worden. Door te kijken naar ervaringen op micro niveau kun je de gebruikerservaring een flinke boost geven. Deze animaties kunnen gebruikt worden om gebruikers op een visuele manier feedback te geven op uitgevoerde acties. Een voorbeeld hiervan is een laadicoon in een button weergeven zodra er op de button geklikt is, zoals we bij Create Care hebben toegepast.

Applicatie ontwerp voor Create Care
(Applicatie ontwerp voor Create Care)

Dit is een greep uit de trends voor het komende jaar, maar wij verwachten nog veel meer toffe ontwikkelingen te zien! Het belooft een divers jaar te worden met veel ontwikkelingen op het gebied van webdesign. Dit is een mooi moment om deze trends eens goed onder de loep te nemen en onze skills naar het volgende niveau te brengen!

Opmerkingen

Er zijn momenteel nog geen opmerkingen geplaatst onder deze blog.
Wil jij als eerste een bericht achter laten?

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden