5 tips om goedkoop een online applicatie te laten maken

Gepubliceerd: 21 oktober 2019

Menno Commandeur

Operationeel Manager

Als je een app laat ontwikkelen wil je graag binnen de planning en het budget blijven. Maar hoe zorg je daar nou voor? Wij geven jou 5 tips!

 1. Beschrijf je probleem en niet de oplossing

  Je komt een probleem tegen en jij weet dé oplossing: “we hebben een app nodig!”. Uit enthousiasme en om jouw omgeving mee te krijgen, begin je al snel een pakket aan eisen op te stellen zodat duidelijk is hoe de app moet werken. De eerste verkeerde stap heb je hiermee al te pakken. Het is veel belangrijker om te beginnen bij het probleem. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegenaan? Welke gevolgen heeft het probleem voor jouw organisatie? Aan de hand van het probleem kun je advies inwinnen over oplossingsrichtingen. Bij Create zullen wij ook niet altijd adviseren om een online applicatie te laten maken, hoewel dat wel is ‘wat wij doen’. Soms zit de oplossingsrichting in een hele andere hoek: procesoptimalisatie, gedragsverandering of een samenwerking starten met een strategisch partner.

 2. Kijk eerst naar standaard oplossingen voordat je zelf een app laat maken

  Je hebt je probleemstelling helder en je weet dat een online applicatie de oplossing moet zijn. De volgende stap is om te kijken of er al applicaties in de markt zijn die jouw probleem kan oplossen. Dat scheelt een investering in tijd, geld en extra werk om zelf een applicatie te laten maken. Doe een marktonderzoek van aanbieders in de markt en vraag demo’s aan van hun applicaties. Zoek ook eens online op vergelijkingssites. Vaak is er meer mogelijk dan dat je op het eerst oog ziet. Tijdens een demo kom je meer te weten over de opties en kun je in gesprek met de leverancier over de vraagstukken waar jij mee zit. Als bestaande applicaties niet voldoen of er zijn geen applicaties te vinden, dan kun je ervoor kiezen om zelf een online applicatie te laten ontwikkelen. Ga hiervoor in gesprek met meerdere ontwikkelpartijen en laat je goed adviseren over alle mogelijkheden. Er zijn vaak meerdere technieken te gebruiken om een online applicatie te ontwikkelen met ieder zijn voor en nadelen. Sommige ontwikkelaars maken native apps die je voor ieder besturingssysteem (Android, iOS, Windows) opnieuw moet laten ontwikkelen en daarmee ook meerdere broncodes die onderhouden moeten worden. Bij Create zetten wij in op Progressive WebApps: online applicaties die maar één keer gebouwd hoeft te worden en gebruikt kan worden als een website en dezelfde gebruikerservaring biedt als een native app.

 3. Overweeg het vermarkten van je eigen online applicatie

  Als je zelf een online applicatie laat maken, dan kunnen de ontwikkelkosten al snel oplopen. Met een beetje ondernemersgeest zijn de ontwikkelkosten maar relatief als je weet wat het uiteindelijk oplevert. De opbrengsten kun je niet alleen voor je eigen bedrijf uitwerken maar je kunt ook onderzoeken of er andere bedrijven zijn die tegen dezelfde problemen zijn aangelopen als jij. In dat geval ligt er een kans om jouw eigen gemaakte online applicatie te verkopen aan andere bedrijven en zo extra inkomsten te genereren die niet alleen de initiële investering terugverdienen maar ook de kosten voor de doorontwikkeling in de toekomst kunnen dekken. Een win-win situatie.

 4. Laat je online applicatie Agile ontwikkelen

  Het ontwikkelen van een online applicatie is complexe materie en daardoor is het onmogelijk om grip te houden op zowel de kosten, de doorlooptijd en functionaliteit. In veel projecten is het gebruikelijk om vooraf tot in detail vast te leggen wat er functioneel opgeleverd moet worden. Door dit vooraf dicht te timmeren heeft men de verwachting dat er dan veel grip is op de kosten en doorlooptijd. Vanwege de complexiteit voor het ontwikkelen van applicaties, is dat echter een utopie. Er komen gedurende het ontwikkeltraject altijd uitdagingen naar voren die vooraf nooit bedacht konden zijn. Daarom is de beste manier om online applicaties te ontwikkelen door gebruik te maken van agile ontwikkelmethoden, waarvan Scrum de meest bekende is. Hiermee ga je in iteraties van bijvoorbeeld twee weken ontwikkelen en na afloop van iedere iteratie kun je telkens weer opnieuw bepalen wat je de komende iteratie wilt doen. Tijd (twee weken) en geld (een iteratie kost X) zijn hierdoor een vaste waarde. De nadruk tijdens het agile ontwikkelen komt meer te liggen op beslissingen nemen over de functionaliteit van jouw online applicatie. Geen zorgen, een ontwikkelteam helpt jou in het maken van slimme keuzes zodat de iteratie zo goed mogelijk wordt benut.

 5. Ga zo snel mogelijk feedback verzamelen

  De allerbelangrijkste tip om grip op kosten te houden is om functionaliteit dat je ontwikkelt zo klein mogelijk te houden. Als je functionaliteit heel klein en simpel houdt, kun je het resultaat zo snel mogelijk zelf al uitproberen. Door telkens aan het einde van iedere iteratie te toetsen of de functionaliteit weer een stukje van het probleem oplost, kun je door naar het volgende onderdeel. Zorg ervoor dat je niet de enige bent die feedback geeft maar laat ook je collega’s of andere eindgebruikers aangeven hoe zij de app ervaren. Het is belangrijk om ook echt met de online applicatie te gaan werken. Je kunt feedback geven op een plaatje (design) of op een demo dat een ontwikkelteam geeft, maar dat zal nooit de realiteit nabootsen. Hoe eerder je een app gebruikt, hoe eerder je erachter komt wat wel of niet werkt. Voorbeeld: TestBV laat een online applicatie maken. De eerste stap waarvoor gekozen wordt is om een login scherm te maken, zodat iedere gebruiker zijn/haar eigen persoonlijke omgeving heeft. Een login scherm spreekt tot de voorbeelding, dus TestBV besluit om het scherm niet in de praktijk te gebruiken. Zonde! Uit de praktijk had het volgende terug kunnen komen: Moet ik inloggen met mijn e-mailadres, mijn naam of een gebruikersnaam? Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord niet meer weet? Wat gebeurt er als ik mijn wachtwoord te vaak verkeerd invoer? Kan ik ook met social media accounts inloggen? Werkt het ook als ik met mijn vingerafdrukscanner op mijn telefoon inlog? Is een persoonlijke omgeving eigenlijk wel noodzakelijk of zou een gezamenlijke omgeving voor nu ook goed genoeg zijn?

In gesprek met klanten die graag een nieuwe app willen laten ontwikkelen doorloop ik altijd deze 5 tips, zodat we binnen de planning en het budget blijven. Tijdens het ontwikkelproces kan het soms heel uitdagend zijn om de kosten niet te hoog op te laten lopen. Daar help ik je als Product Owner bij. Heb jij een idee voor een app en wil jij weten hoe je dit goedkoop kunt laten maken? Neem dan contact met ons op.

Opmerkingen

Er zijn momenteel nog geen opmerkingen geplaatst onder deze blog.
Wil jij als eerste een bericht achter laten?

Laat een bericht achter
Aantal tekens:0 / 500

Beveiligd met reCAPTCHA.PrivacyVoorwaarden